Je wilt inburgeren, maar welk examen moet je kiezen? Je bent expat en je denkt dat het inburgeringsexamen de enige optie is. Maar, er is nog een andere manier om je verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of staatsburgerschap te krijgen.
Overweeg daarom je tweede optie voordat je beslist! Staatsexamen NT2 op niveau B2 doen is misschien een betere opstap naar een goed leven in Nederland.
Geschatte leestijd 9 minuten
Auteur: Margreet Kwakernaak, Dutch for Dummies
Margreets boek Dutch for Dummies is een boek voor een breed publiek, maar later specialiseerde Margreet zich in hoogopgeleiden. Deze cursisten gaven de voorkeur aan Staatsexamen NT2 op niveau B2 boven het inburgeringsexamen, maar waarom? Tot 2010 was B2 verplicht om toegang te krijgen tot Nederlandse universiteiten. Daarna werden steeds meer hbo- en universitaire opleidingen in het Engels gegeven, en dit draagt bij aan de populariteit van het inburgeringsexamen op een lager taalniveau. Je hoeft minder lang te studeren, zodat de kosten lager zijn. Maar, de opbrengst van een investering in nog even doorstuderen, is hoog!
Voor wie dit artikel is geschreven
Laten we eerst specificeren voor wie dit artikel is geschreven: voor hoogopgeleide expats en kennismigranten. Ook kan dit artikel interessant zijn voor hoogopgeleide EU-inwoners die een Nederlands paspoort willen hebben. Kortom: deze blog is bedoeld voor diegenen die niet verplicht, maar vrijwillig inburgeren.
Ten tweede veronderstelt deze blog dat je de eisen aan jouw inburgering al situatie al hebt gecontroleerd bij de IND. Die kunnen per land van herkomst verschillend zijn.
Ten derde ken je misschien al de voordelen van het Nederlanderschap. Deze blog gaat vooral over de beschikbare examens, hun taalniveaus en wat het leven te bieden heeft nadat je een van deze examens hebt gehaald, gerelateerd aan je carrière en gezinsleven.
Ten slotte is deze blog niet geschreven door een advocaat – dus waarschuw wel, maar claim niet, wanneer juridische informatie niet correct is.
Wat het inburgeren je oplevert
Burgerrechten
Gefeliciteerd, je bent geslaagd voor het examen en nu ben je Nederlands staatsburger!
Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit (naturalisatie), dus een Nederlands paspoort, stelt meer eisen dan het staatsburgerschap alleen. Lees daarover bij IND .
Wat zijn uw belangrijkste rechten na inburgering?
Als Nederlands staatsburger kun je in de eerste plaats werken waar je maar wilt in Nederland, in loondienst of als zelfstandige. Je bent ook vrij om niet te werken.
Ten tweede heb je recht op alle vormen van bijstand.
Ten derde betaal je aan Nederlandse universiteiten hetzelfde collegegeld als EU-burgers. Zolang je geen EU-burger bent, betaal je instellingscollegegeld. Dat is per onderwijsinstelling verschillend maar altijd aanzienlijk hoger dan het wettelijk collegegeld dat EU-burgers betalen.
Bovendien mag je 12 maanden buiten Europa en 6 jaar binnen Europa wonen zonder je Nederlandse rechten te verliezen als je terugkeert naar Nederland.
Je wilt inburgeren, maar welk examen moet je kiezen? Tot januari 2024 zijn dat er drie!
Sinds 1 januari 2022 vereist het Inburgeringsexamen voor NIEUWKOMERS taalniveau B1. Met ‘Nieuwkomers’ worden de immigranten bedoeld die na 1 januari 2022 Nederland binnenkomen. Eerder aangekomen migranten, mogen nog tot 1 januari 2024 Inburgeringsexamen doen op taalniveau A2.
Hoogopgeleide beginners hebben 4 tot 6 maanden nodig om taalniveau A2 te bereiken. Toch, ook als je deze blog in juli, augustus of zelfs in september 2023 leest, is er nog een kans. Je moet dan wel heel snel studeren en goede lessen nemen. Met de Delftse methode en online conversatielessen van Suitcase talen kan je al na 10 weken de onderdelen luisteren en lezen doen. Ben je daarvoor geslaagd, dan mag je in 2024 de andere onderdelen van het Inburgeringsexamen nog afmaken.
De voor- en nadelen van het inburgeringsexamen op taalniveau A2
Kort gezegd is het A2-niveau van het Inburgeringsexamen is niet het A2-niveau waar je veel aan hebt in het leven. Natuurlijk kost het zelfs hoogopgeleide mensen minimaal vier maanden van 6 uur studie per week, maar je zult waarschijnlijk gefrustreerd raken door dit beperkte taalniveau.
Maar, helpt vier maanden studeren dan helemaal niet? Natuurlijk helpt taalniveau A2 om een praatje te maken met je buurvrouw en met Nederlandse vaders en moeders op het schoolplein. Overigens heb je als moeder van jonge kinderen de beste kansen om Nederlands te oefenen en te leren. Maar fulltime werkende expats hebben meestal collega’s nodig die een beetje Nederlands met je willen praten. Gebruik je je moeizaam aangeleerde A2-Nederlands niet, dan ben je het waarschijnlijk binnen een jaar alweer helemaal kwijt.
Dientengevolge is het A2-niveau ook te laag om toegang te geven tot een andere opleiding dan een B1 taalcursus. Taalniveau A2 is zelfs niet voldoende om door te stromen naar het mbo, het middelbaar beroepsonderwijs. Ook daar heb je taalniveau B1 voor nodig.
Concluderend: alle genoemde redenen hebben ertoe geleid dat de Nederlandse regering in de Inburgeringswet 2021 voor Nieuwkomers het taalniveau B1 vereist. Lees hieronder wat je kunt verwachten van niveau B1.
En wat kan je na het inburgeringsexamen op niveau B1 ?
Ook dit examen brengt je weer staatsburgerschap – precies zoals bij het inburgeringsexamen op niveau A2 of het Staatsexamen NT2 op niveau B2 . Je hebt dus maar één van de drie mogelijke examens nodig, want elk daarvan brengt het Staatsburgerschap met zich mee. NT2 betekent Nederlands als tweede taal.
Jazeker, taalniveau B1 maakt het mogelijk om met de buren over iets meer te praten dan alleen het weer. Dat is al heel erg prettig,
Bovendien kun je nu ook een beter praatje maken met je Nederlandse collega’s, hoewel je hun grappen niet altijd zult begrijpen. Lees in het Europees Referentiekader, ERK , de volledige beschrijving van wat je zult kunnen.
Maar, als je als hoogopgeleide in het Nederlands wilt werken, dan heb je toch echt het hogere B2 -niveau nodig. Je hebt dan bovendien nog een extra professionele of academische woordenschat nodig. Vaak betaalt je werkgever een aanvullende cursus. ‘Een leven lang leren’ betekent ook bezig blijven met je taal.
Het Staatsexamen NT2 op niveau B2 is ook een inburgeringsexamen
Je wilt inburgeren, maar welk examen moet je kiezen? Niet veel mensen weten het, maar slagen voor dit Staatsexamen NT2, houdt ook burgerschap in! Dus vrijheid van werk, alle sociale bijstand en collegegeld met een prijs voor EU-burgers. Bovendien verlies je je burgerrechten niet als je 6 jaar in een ander EU-land woont. Dit staatsexamen is dus het derde mogelijke inburgeringsexame. Let op, je hoeft nooit meer dan één inburgeringsexamen te doen Maar kies je voor dit Staatsexamen, dan heb je bovendien een mooi taalniveau.
Het belangrijkste is dat dit examen op niveau B2 je opleidings- en carrièremogelijkheden biedt, die je met de lagere examens niet krijgt.
Met niveau B2 kun je in het Nederlands studeren in het hbo en Nederlandse universiteiten. Maar, let op! In het Nederlandse hoger onderwijs zijn veel studies in het Engels en dan is Staatsexamen NT2 programma II niet nodig voor toelating. Als je geen moedertaalspreker bent van het Engels, eisen universiteiten een bewijs van je Engelse taalniveau. Je moet dan of de TOEFL test of de IELTS taaltest doen.
Toch zal, ook als je in het Engels studeert, goed Nederlands je helpen om vrienden te worden met de Nederlandse studenten. Zij vormen met 80% de meerderheid van de universiteitsstudenten. Nederlandse vrienden maken is misschien wel de eerste stap in je carrière! Old boys networks zijn overal, ook in Nederland. Nederlandse vrienden kunnen je helpen om je weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Als je alleen internationale vrienden hebt, heb je natuurlijk een interessant leven. Maar als je niet ook met Nederlanders omgaat, vind je minder snel je weg in Nederland.
B2-niveau geeft je carrière een boost
Als je in Amsterdam, Maastricht en Groningen woont, denk je misschien dat het spreken van goed Nederlands niet nodig is voor een mooi leven in Nederland. Maar je merkt dat het anders is als je werk vindt in een kleinere stad in het oosten of noorden van Nederland. Daar wordt het leven in het Nederlands geleefd.
Je mist veel als je collega’ s het gezellig hebben in het Nederlands en jij ze niet goed verstaat. Ook kun je je schamen als je Nederlandse collega’s in het Engels vergaderen – alleen voor jou. Wat betreft functie-eisen: Nederlands spreken op professioneel niveau vergroot je kansen.
Daarnaast helpt goed Nederlands je wanneer je het westen verlaat voor een betaalbare woning. Je zult merken dat niet alle Nederlanders van buitenlanders houden. Maar, als je laat zien dat je je uiterste best doet om hun taal te spreken, is de kans groter dat ze je accepteren. En hoe zit het met je kinderen? Naar alle waarschijnlijkheid spreken zij al snel beter Nederlands dan jij!
Zou het niet geweldig zijn met ze mee te kunnen doen in hun Nederlandse leven?
Conclusie:
Alle drie de examens zijn inburgeringsexamens: het Inburgeringsexamen op niveau A2, dat op B1, en het Staatsexamen NT2 op niveau B2
- Niveau A2 van het ‘oude’ inburgeringsexamen (uit 2013 en nog geldig voor expats die vóór 2022 Nederland binnenkwamen) is een basis, maar niet genoeg voor het normale leven
- Het nieuwe inburgeringsexamen op niveau B1 (wet 2021, voor wie Nederland na 1 januari 2022 binnenkwam) is goed voor gezelligheid en eenvoudig werk
- Het Staatsexamen NT2 op niveau B2 geeft je carrière een boost.
Geïnteresseerd?
Suitcase talen geeft Nederlandse les op 8 niveaus aan fulltime werkers en andere drukke mensen
We gebruiken De Delftse methode: e-learning met online conversatielessen.
Deze succesvolle methode vereist een studie-investering van 6 uur per week.
We hebben de cursussen echter zo flexibel mogelijk gemaakt door ze op te delen in modules van elk 5 weken.
Wil je een goed advies, vertel dan over je doel en omstandigheden in Contact
Daarna bellen we je snel!