Nederlands B1 in hoofdlijnen. Om in te burgeren is Taalniveau B1 vereist. Lees hier de hoofdlijnen van het Nederlands op taalniveau B1. Het B1-examen vereist twee keer zo lang studeren als voor het A2 examen. Lees verder voor meer informatie
Geschatte leestijd 8 minuten
Auteur: Margreet Kwakernaak, directeur van Suitcase talen. De derde editie van Dutch for Dummies is in juni 2023 verschenen
Nederlands B1 is 4400 woorden kennen –
Niveau A2 is niet genoeg voor werk of sociaal leven in Nederland. Hoewel het in steden met 200.000+ inwoners mogelijk is om in het Engels te leven, wordt voor inburgeren taalniveau B1 vereist. Maar expats en kennismigranten die al langer in Nederland wonen, kunnen in 2024 nog wel het A2-examen doen als zij willen naturaliseren.
Allereerst: voor niveau B1 moet je 4400 woorden kennen, twee keer zoveel als voor niveau A2. Voor taalniveau A2 heb je genoeg aan 2200 woorden.
Het bereiken van niveau B1 kost dus ook twee keer zoveel tijd. Als je een taalcursus volgt, gaat dit een stuk sneller.
Lees in Nederlands B1 – hoeveel uren? hoeveel tijd je erin zult moeten steken.
Gelukkig wordt er niet van je verwacht dat je die 4400 woorden actief kent. Je moet die 4400 begrijpen als je ze leest of hoort. In dat geval helpen de andere woorden in de tekst je om te begrijpen wat wordt bedoeld. Bovendien: hoe meer talen je al kent, hoe gemakkelijker je de betekenis van woorden kan raden.
De e-learning van de Delftse methode geeft je die 4400 woorden, maar het is taai om die e-learning in je eentje te doen. De e-learning is bedoeld als basis voor conversatielessen. In deze Delftse methode conversatielessen spreek je Nederlands met je docent en met maximaal 8 andere studenten. De e-learning die je gebruikt, is gebaseerd op teksten en daardoor verbetert je leesvaardigheid net zo snel als je spreek- en luistervaardigheid.
Wat je het eerste kunt: Lezen op B1 in hoofdlijnen
Een niveau beheersen, betekent dat je alle vier de vaardigheden op dat niveau beheerst: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Het behalen van het inburgeringsexamen vanaf 1 januari 2022 betekent dus dat elke vaardigheid op niveau B1 moet zijn.
Als je elke gelegenheid grijpt om woorden te begrijpen die in je Nederlandse leven aan je voorbij gaan, is leesvaardigheid het eerste wat je onder de knie zult krijgen. Houd je ogen open en zoek op je telefoon de betekenis van de nieuwe woorden.
Wanneer je kind op een Nederlandse school zit, begrijp je op niveau A2 de meeste berichten van die school. Maar, als er complicaties zijn rondom je kind of in je eigen leven, dan heb je B1 nodig. Op niveau B1 begrijp je geschreven teksten op gemiddeld niveau. Helaas is Nederlands niveau B1 niet voldoende om moeilijke politieke of wetenschappelijke teksten te kunnen lezen.
In Nederlands B1 Lezen – 5 Tips vind je nog meer informatie.
Nederlands B1 in hoofdlijnen. Verstaan of ‘luistervaardigheid’
Luistervaardigheid op niveau B1 bereik je alleen als je je daar elke dag aan blootstelt.
Om vele redenen is begrijpend luisteren zo’n gecompliceerde vaardigheid dat alleen luisteren in de Nederlandse les niet genoeg is. Factoren als spreeksnelheid, regionale accenten, slechte articulatie, omgevingsgeluid en het niet kennen van het onderwerp waarover de persoon spreekt, spelen een grote rol.
Begin met elke dag een kwartier Nederlandse tv te kijken: alle bovengenoemde factoren zitten erin. Leren verstaan moet je helemaal zelf doen en wel door heel veel oefenen.
Nederlands horen zou eerst normaal moeten worden, en daarna, naarmate je woordenschat groeit, zal je meer verstaan en begrijpen. Als je dan eindelijk durft te praten met een Nederlander die snel spreekt, vraag hem dan: ‘Kunt u wat langzamer spreken, alstublieft?’ Op niveau B1 moet een spreker nog steeds rekening met je houden!
Lees verder in Nederlands B1 luistervaardigheid – 5 tips
Spreken in langere zinnen met ‘dat’, ‘omdat’ of ‘als’. Nederlands B1 in hoofdlijnen
Tijdens het spreken komen al je vaardigheden samen. Komen je de woorden die je nodig hebt op tijd naar boven, versta je de persoon die tegen je praat, begrijpt de ander jou? Op niveau A2 nog niet.
Voor niveau B1 is nog meer nodig: je moet in samengestelde zinnen kunnen spreken en in de juiste woordvolgorde. Na woorden als ‘dat’, ‘omdat’ of ‘als’ is die volgorde anders dan in korte zinnen! In Woordvolgorde Nederlands 2 vind je hoe dat werkt.
Hoe dan ook, spreken in een nieuwe taal vraagt om moed. Moed helpt je om je schaamte te overwinnen. Je bent zeker niet de enige taalleerder die vecht tegen schaamte en angst!
Maar als je eenmaal accepteert dat fouten maken een normaal onderdeel is van elk leerproces, begin je te praten. Met vallen en opstaan, vind je je weg. Het is gemakkelijker om woorden te onthouden die iemand tegen je heeft gesproken, dan uit boeken.
Uiteindelijk maakt B1 een einde aan de frustratie die alle A2-sprekers voelen. Op niveau A2 kun je nooit zeggen wat je bedoelt. Maar, op niveau B1 ben je er bijna – complexe situaties uitgezonderd. Nederlands B1 Spreken – 5 Tips brengt je dichterbij je doel.
Nederlands schrijven op niveau B1: de laatste horde
De laatste horde: schrijven op niveau B1. Wat zijn de vereisten? Ze zijn hetzelfde als voor spreken op B1. Het belangrijkste: op niveau A2 zijn korte zinnen voldoende.
Op niveau A2 vertel je zó over jezelf: ‘Ik woon in Almere. Wonen in Amsterdam is erg duur. Ik rijd nu elke dag naar Amsterdam. Ik werk in Amsterdam’.
Maar, niveau B1 vereist complexere zinnen: ‘Ik woon in Almere, omdat wonen in Amsterdam erg duur is. Maar, omdat mijn werk in Amsterdam is, rijd ik nu elke dag naar Amsterdam’.
Hoewel je in je Nederlandse leven misschien niet veel schrijft, zal het schrijven volgen zodra je zinnen kunt maken tijdens het spreken. Bovendien heb je tijdens het schrijven meer tijd om na te denken. Als gevolg daarvan geven sommige studenten zelfs de voorkeur aan schrijven boven spreken.
Nederlands B1 in hoofdlijnen. Helpen taalprogramma’s?
We kunnen Nederlands op B1 in hoofdlijnen niet afmaken zonder over de vele apps en websites te praten die je helpen bij het leren van talen. Ook professionals maken er gebruik van, zoals je uit onderstaand voorbeeld kunt afleiden.
De eerste versie van deze blog heb ik het Engels geschreven. Ik heb daarvoor drie taalprogramma’s gebruikt.
Google translate heb ik gebruikt om enkele woorden op te zoeken.
Het tweede taalprogramma dat ik gebruikte, controleert de leesbaarheid: de lengte van de woorden en de zinnen.
Bovendien heeft elke tekst signaalwoorden nodig. Deze woorden, zoals ‘daarom’ en ‘bovendien’, helpen de lezer te begrijpen wat daarna komt. Mijn tweede taalprogramma, Yoast SEO Readablity Analysis eist veel ’transition words’, in het Nederlands meestal ‘verbindingswoorden’ genoemd. Dit programma is alleen beschikbaar voor WordPress gebruikers.
Het derde programma, Grammarly, controleert mijn Engelse spelling en grammatica. Bovendien stelt het betere woorden voor. Door die suggesties te gebruiken, breid ik mijn Engelse woordenschat langzaam uit.
Deze programma’s doen geweldig werk. Ze geven inzicht in fouten die je vaak maakt en leren je kleine stukjes grammatica en woordenschat. Ze helpen je dus zeker om beter te leren schrijven. Jammer genoeg zijn er voor Nederlands minder hulpprogramma’s dan voor het Engels, omdat Nederlands door veel minder mensen gesproken wordt. Gelukkig spreekt Chat GPT goed Nederlands. Dit programma kan ook zinnen voor je corrigeren en geeft antwoord op vragen. Maar, let op met ChatGPT : als het geen antwoord weet, verzint het soms een onzin- antwoord.
Nederlands B1 – het snelst te bereiken met een goede docent
Ook al bieden AI programma’s zoals Chat GPT taalhulp, niveau B1 bereik je het snelst met een goede docent. Tot nu toe is er geen enkel programma dat een leraar vervangt die je de kortste weg naar B1 wijst. Onder leiding van een goede docent doe je niet alleen online oefeningen, maar schrijf je ook zelf teksten. De docent controleert die en vertelt je wat je zwakke punten zijn en hoe je die kunt verbeteren. Wil je het Inburgeringsexamen B1 doen? Een ervaren docent leert je precies wat je daarvoor moet kunnen . Met les bespaar je heel veel tijd, vooral als de docent je ook tips geeft voor de beste online hulpmiddelen.
De auteur van deze blog is zo’n docent. Nadat je je les hebt voorbereid met e-learning, ontmoet je je docent online. Je zit in een kleine groep. Je hebt flexibele modules van 5 weken en je gebruikt de Delftse methode
Wil je snel en flexibel B1 bereiken?
Lees dan Cursussen Nederlands Suitcase talen. Wil je alle details weten? Scroll dan op diezelfde cursuspagina door naar de cursusbeschrijvingen.
Weet je niet wat je niveau nu is? Gebruik dan het Contactformulier
en vermeld
- je gegevens
- of je al een beetje Nederlands kent of nog niet en hoe je dat hebt geleerd
- wat je doel is.
We bellen je snel terug!
Conclusie Nederlands B1 in hoofdlijnen
- Voor Nederlands B1 moet je 4400 woorden kennen
- Je leert lezen op B1 door elke dag nieuwe woorden op te zoeken
- Als je elke dag een kwartier Nederlands nieuws kijkt, leer je ook Nederlands verstaan op niveau B1
- Spreken op B1 betekent dat je zinnen kunt maken met ‘dat’, ‘omdat’ en ‘als’
- Zodra je kunt spreken op niveau B1, kan je ook schrijven op niveau B1
- Programma’s zoals Google Translate en Chat GPT helpen om B1 te bereiken
- Met een goede docent komt je Nederlands het snelst op niveau B1