Om te slagen voor het Inburgeringsexamen B1 moet je 4400 Nederlandse woorden verstaan en begrijpen. Bovendien moet je in complexe zinnen kunnen praten, met de juiste woordvolgorde. Focus op woordenschat en woordvolgorde: de twee vereisten voor succes. Lees meer over het B1-examen in deze blog.
Geschatte leestijd 8 minuten
Margreet Kwakernaak, auteur van De kleine Nederlands voor Dummies en 7 andere leerboeken Nederlands
Slagen voor het Inburgeringsexamen B1 vereist extra taalvaardigheden
Ben je een expat en wil je Nederlands staatsburger worden?
Lees dan eerst Inburgeringsexamen 2023 voor expats om te weten op welk taalniveau jij examen moet doen.
Ten tweede moet je weten dat A2 een lager taalniveau is dan B1 en dat in 2024 de Nederlandse overheid het hogere taalniveau B1 vereist voor naturalisatie.
Slagen voor het Inburgeringsexamen B1 – Hoe ziet dat examen eruit?
Ondanks waarschuwingen van inburgeringsdeskundigen, heeft de Nederlandse overheid besloten de taaleisen te verhogen naar B1. Het te behalen examen is een bestaand examen: Staatsexamen NT2 Programma I
Ik ben een ervaren inburgeringsdocent en ik zou een roman kunnen schrijven over dit examen, maar om kort te gaan: het is 25 jaar oud en dat merk je.
Een deel van het schrijfexamen is gericht op woordvolgorde – waarvoor meer grammaticale kennis vereist is dan de meeste huidige docenten en lesmethodes onderwijzen.
Hoewel ik verwacht dat dit examen langzamerhand zal worden aangepast, hebben studenten en docenten nu, in 2023, te maken met de oude vorm. Wat vereist dit B1-examen?
Spreken en schrijven in het Inburgeringsexamen B1 moet in complexe zinnen met de juiste woordvolgorde
Spreken en schrijven op niveau A2 is in de eerste plaats praten en schrijven over je dagelijkse leven. Niveau B1 vraagt echter veel meer. Naast praten en schrijven over huis-tuin en keukenonderwerpen, moet je in het B1-examen instructies, advies en je mening geven. Bovendien moet je verslag kunnen doen van een werkdag of een evenement.
Ten tweede mag je in Inburgeringsexamen A2 spreken en schrijven in korte en eenvoudige zinnen. Af en toe een verbindingswoord als en, want, maar, of en dus zijn genoeg voor taalniveau A2 zoals beschreven in het ERK , Europees Referentie Kader. Beheersing van vijf frequente voegwoorden – dat is alles. Een voegwoord is een woord dat twee zinnen of twee zinsdelen met elkaar verbindt.
Maar, op niveau B1, ook te vinden in Taalniveaus CEFR/ERK moet je langere zinnen kunnen maken. De delen daarvan moet je verbinden met woorden als omdat en dat, gevolgd door een zin in de juiste woordvolgorde. Daarna zou je een tiental andere veelgebruikte voegwoorden, zoals als, wanneer, terwijl en toen, moeten kunnen beheersen, inclusief de woordvolgorde die deze voegwoorden met zich meebrengen.
Waarom 4400 woorden? Slagen voor het Inburgeringsexamen B1
Om dit te begrijpen, is een stukje geschiedenis nodig. Het originele examen Staatsexamen NT2 Programma I was het toelatingsexamen voor het mbo, het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast was het Staatsexamen NT2 Programma II op niveau B2 het toelatingsexamen tot hbo, hoger beroepsonderwijs, en universiteit.
Beide examens zijn nog steeds toelatingsexamens. Tegenwoordig hebben ze echter een tweede functie. Allebei de examens zijn tevens Inburgeringsexamens. Elk examen geeft recht op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een Nederlands paspoort.
Als gevolg van hun rol als toelatingsexamen, hebben beide examens hun kenmerkende onderwerpen: Staatsexamen Programma I heeft onderwerpen die verband houden met werk, meestal op middelbaar niveau.
Daarom is het ook logisch dat de vakken van Staatsexamen Programma II gerelateerd zijn aan verschillende wetenschappen. Gelukkig kunnen de onderwerpen in beide examens worden begrepen door iedereen met een brede belangstelling- en een grote woordenkennis. Zoals gezegd, heb je voor het B1-programma 4400 woorden nodig. En, voor het B2-programma heb je er zelfs 12.000 nodig.
Wat zijn de onderwerpen in het B1-leesexamen? Werk, opleiding, technologie en hobby/sociaal.
Laten we dieper in het onderdeel Lezen duiken.
De onderwerpen van de leesexamens 2021 en 2022 kunnen worden ingedeeld in 4 categorieën:
werk, opleiding, technologie en hobby/sociaal.
Alle informatie over dit examen vind je op Staatsexamen NT2 Voorbereiden. Op deze pagina vind je proefexamens en voorbeeldexamens. Zodra je je eerste leesexamen doet, zul je merken dat sommige onderwerpen behoorlijk specifiek zijn en dat vaktaal gebruikt wordt. Maar, gelukkig: hoe specifieker de teksten, hoe globaler de vragen! Het is niet nodig om elk woord te begrijpen.
De luisteronderwerpen gaan over werk: banen op middelbaar niveau
Aangezien het examen B1 betrekking heeft op een breed scala aan beroepen, is een brede woordenschat vereist. Voor zover technische termen worden gebruikt, leggen de geïnterviewden deze technsche termen uit. De luisterexamens zijn video’s: de beelden helpen om te begrijpen waar de luisterexamens over gaan.
De spreek- en schrijfonderwerpen zijn breder: werk, opleiding en meer uit het dagelijks leven
Het bereiken van niveau B1 kost twee keer zoveel tijd als het bereiken van niveau A2. Waar het examen Spreken Inburgering A2 alleen over het dagelijks leven gaat, praat je bij het examen Spreken B1 over de wereld om je heen: ofwel je persoonlijke omgeving ofwel een breder scala. Daar zijn twee keer zoveel woorden voor nodig en het vereiste taalniveau is hoger.
Gebruikers van de Delftse methode hebben een voorsprong op het B1-examen. Deze methode is ontwikkeld door TU Delft, Technische Universiteit Delft. Hij is geschreven voor studenten die een Nederlandstalige universitaire studie willen gaan doen, richt zich op spreken en de methode geeft veel informatie over Nederland. Lees meer over de onderwerpen van de Delftse methode in De Delftse methode en KNM.
4400 woorden om te slagen voor het inburgeringsexamen B1 – hoe leer ik die?
Als je zelfstandig studeert, begin dan met het lezen van Woorden leren: maak het onderdeel van je leven. Leren wordt gevolgd door onthouden: de blog Woorden onthouden, de zeven stappen helpt je ze te onthouden.
In je eentje een taal leren tot niveau B1 kan echter 3 jaar of langer duren. Deelnemen aan een dagcursus Delftse methode aan de Technische Universiteit Delft verkort drie jaar tot drie maanden fulltime studeren.
Heb je overdag andere taken? Dan kunnen de online avondcursussen van Suitcase talen in kleine interactieve groepen een goede oplossing zijn.
Er zijn Suitcase talen-cursussen gemaakt voor voltijds werkende expats en alle andere hoogopgeleiden die 4-6 uur per week kunnen besteden aan studeren – na het werk of de zorg voor kinderen.
Met het modulaire systeem Suitcase talen kan je B1 in een jaar bereiken, als je nu nog geen woord Nederlands kent. Reken op een half jaar als je niveau A1 al hebt.
Bovendien biedt het modulaire systeem de grootst mogelijke flexibiliteit. Wanneer werk of persoonlijke verplichtingen dit vereisen, kan je tussen twee modules door een pauze nemen.
Een module duurt 5 weken en we starten 10 keer per jaar met nieuwe modules: Suitcase talen modules Delftse methode.
Het B1-examen vereist een juiste woordvolgorde – hoe krijg ik die?
De woordvolgorde in het Nederlands is anders dan in het Engels en in veel andere talen. Zowel Engelstaligen als sprekers van een Romaanse taal, zoals Spaans, moeten vechten voor de juiste Nederlandse woordvolgorde. Ook voor Turks, Chinees en Vietnamees – om maar een paar nationaliteiten te noemen – is de woordvolgorde een terugkerend aandachtspunt.
Gelukkig is de Nederlandse woordvolgorde een fluitje van een cent voor Duitsers, Denen, Zweden en Noren. Het Nederlands behoort tot de Germaanse taalfamilie en dat helpt.
Een juiste woordvolgorde kan je onder de knie krijgen door veel te luisteren en te lezen. Dat proces kan echter enkele jaren duren. Bovendien leren veel studenten nooit correct spreken zonder enige grammatica en de hulp van een goede docent. Woordvolgorde Nederlands 1 geeft je een aantal regels en als je een docent hebt, vraag die dan veel met je te oefenen. Bovendien moet de docent jou net zo lang corrigeren totdat jij jezelf kan corrigeren.
Als je eenmaal weet hoe je een eenvoudige zin moet maken, ga je verder met Woordvolgorde Nederlands 2.
Conclusie
• Om te slagen voor het Inburgeringsexamen B1 moet je een woordenschat hebben van 4400 woorden en en bovendien complexe zinnen gebruiken met de juiste woordvolgorde.
• Hoewel het niveau A2 van het Inburgeringsexamen met zelfstudie en de hulp van vrijwilligers bereikt kan worden, vereist het behalen van het B1-niveau dubbele inspanning en professionele hulp, vooral op het gebied van schrijven en spreken. Als je moedertaal een andere dan Duits is, zal het je een paar jaar kosten om de juiste woordvolgorde te verwerven. In het programma van Suitcase talen vind je twee modules grammatica met veel aandacht voor woordvolgorde.
• De Delftse methode richt zich op woordenschat. In elke les leer je 50 nieuwe woorden, in bruikbare en communicatieve zinnen. Je bereidt je lessen voor met de e-learning en in de lessen oefen je in twee korte maar intensieve conversatielessen, twee keer per week.
Studenten van Suitcase talen zijn hoogopgeleide expats die fulltime werken of voor kinderen zorgen. De online lessen zijn ’s avonds. Lees meer in Suitcase talen cursussen.
Ben je geïnteresseerd?
Vraag dan via het Contactformulier om specifieke informatie of een gratis telefonische intake. Vermeld daarbij
- Je persoonlijke situatie
- Of je een beginner bent of al wat Nederlands kent en zo ja, hoe je dat hebt geleerd
- Je doel: integratie, het Inburgeringsexamen, kinderen die Nederlands spreken of werk waar Nederlands voor wordt vereist.