Om te slagen voor het Inburgeringsexamen B1 moet je 4400 Nederlandse woorden verstaan en begrijpen. Bovendien moet je in complexe zinnen kunnen praten, met de juiste woordvolgorde. De twee voorwaarden voor succes zijn dus woordkennis en zinnen kunnen maken die uit meerdere delen bestaan. Lees meer over het Inburgeringsexamen B1 in dit blog.
Slagen voor het nieuwe Inburgeringsexamen vereist extra taalvaardigheden
Ben je een expat en wil je Nederlands staatsburger worden?
Lees dan eerst Veelgestelde vragen over inburgering 2022 om te weten op welk taalniveau jij examen moet doen.
Ten tweede moet je weten dat A2 een lager taalniveau is dan B1 en dat in 2022 de Nederlandse overheid het hogere taalniveau B1 vereist voor naturalisatie.
Margreet Kwakernaak, auteur van De kleine Nederlands voor Dummies en 7 andere leerboeken Nederlands
Slagen voor het Inburgeringsexamen B1 – Hoe ziet dat examen eruit?
Ondanks waarschuwingen van inburgeringsdeskundigen, heeft de Nederlandse overheid besloten de taaleisen te verhogen naar B1. Het te behalen examen is een bestaand examen: Staatsexamen NT2 Programma I
Ik ben een ervaren inburgeringsdocent en ik zou een roman kunnen schrijven over dit examen, maar om kort te gaan: het is 25 jaar oud en dat merk je.
Een deel van het schrijfexamen is gericht op woordvolgorde – waarvoor meer grammaticale kennis vereist is dan de meeste huidige docenten en lesmethodes onderwijzen.
Hoewel ik verwacht dat dit examen vroeg of laat zal worden aangepast, hebben studenten en docenten nu, in 2022, te maken met de oude vorm. Wat vereist dit B1-examen?
Spreken en schrijven in het Inburgeringsexamen B1 moet in complexe zinnen met de juiste woordvolgorde
Spreken en schrijven op niveau A2 is in de eerste plaats praten en schrijven over je dagelijkse leven. Niveau B1 vraagt echter veel meer. Naast praten en schrijven over huis-tuin en keukenonderwerpen, moet je in het B1-examen instructies, advies en je mening geven. Bovendien moet je verslag kunnen doen van een werkdag of een evenement.
Ten tweede mag je in Inburgeringsexamen A2 spreken en schrijven in korte en eenvoudige zinnen. Af en toe een verbindingswoord als en, want, maar en of is voor het Inburgeringsexamen op A2 genoeg. Een paar voegwoorden zoals en, of en maar garanderen succes.
Maar, op niveau B1 moet je langere zinnen kunnen maken. De delen daarvan moet je verbinden met woorden als omdat, dat, hoewel en als. Bovendien moeten de woorden van de vervolgzin in de juiste volgorde staan.
Waarom 4400 woorden? Slagen voor het Inburgeringsexamen B1
Om dit te begrijpen, is een stukje geschiedenis nodig. Het originele examen Staatsexamen NT2 Programma I was het toelatingsexamen voor het mbo. Daarnaast was het Staatsexamen NT2 Programma II op niveau B2 het toelatingsexamen tot hbo en universiteit.
Beide examens zijn nog steeds toelatingsexamens. Tegenwoordig hebben ze echter een tweede functie. Allebei de examens zijn tevens Inburgeringsexamens. Elk examen geeft recht op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een Nederlands paspoort.
Als gevolg van hun rol als toelatingsexamen, hebben beide examens hun kenmerkende onderwerpen: Staatsexamen Programma I heeft onderwerpen die verband houden met werk, meestal op middelbaar niveau.
Daarom is het ook logisch dat de vakken van Staatsexamen Programma II gerelateerd zijn aan verschillende wetenschappen. Gelukkig kunnen de onderwerpen in beide examens worden begrepen door iedereen met een brede belangstelling- en een grote woordenkennis. Zoals gezegd, heb je voor het B1-programma 4400 woorden nodig. En, voor het B2-programma heb je er zelfs 12.000 nodig.
Wat zijn de onderwerpen in het B1-leesexamen? Onderwijs, werk, populaire wetenschappen en technologie
Laten we dieper in het onderdeel Lezen duiken. We rapporteren over de twee laatste B1-examens, 2020 en 2021
Het leesexamen op niveau B1 duurt 110 minuten. Het bevat 6 -7 teksten en je moet 36-40 meerkeuzevragen beantwoorden.
De onderwerpen van de leesexamens 2021 en 2020 kunnen worden ingedeeld in 4 categorieën:
werk, onderwijs, populaire wetenschappen en technologie.
Zie de illustratie voor de exacte onderwerpen.
In Staatsexamens NT2 vind je proefexamens en voorbeeldexamens. Zodra je je eerste leesexamen probeert, zul je merken dat sommige onderwerpen behoorlijk specifiek zijn en dat er vaktaal in staat. Gelukkig geldt: hoe specifieker de teksten, hoe globaler de vragen. Het is niet nodig om elke zin te begrijpen.
In een goede examentraining leer je hoe je de teksten aanpakt – zoeken op trefwoorden in vragen, antwoorden en de teksten.
Gebruikers van de Delftse methode hebben een voorsprong op andere studenten bij het B1-examen. Deze methode is ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft. Hij is geschreven voor technische studenten en geeft meer informatie over Nederlandse technologie dan andere lesmethodes. Lees hier meer over in De Delftse methode en KNM.
Het onderdeel Luisteren gaat over werk op middelbaar niveau
Omdat er een breed scala aan beroepen is, heb je een grote woordenschat van 4400 woorden nodig. Als er vaktermen worden gebruikt, lichten de geïnterviewden deze toe. Sommige onderdelen van de luisterexamens zijn video’s: de beelden helpen je begrijpen waar het over gaat.
4400 woorden om te slagen voor het inburgeringsexamen B1 – hoe leer ik die?
Zoals eerder vermeld: woorden zijn de basis van het leren van talen. Een goede app als Duolingo is een mooi begin. Deze app is een goede aanvulling op elke taalmethode voor studenten tot niveau A2.
Woorden leren: maak het onderdeel van je leven vertelt je hoe je van woorden leren een dagelijkse routine maakt. Je zult de rest van je taalleven profijt hebben van deze gewoonte! Met deze routine blijven zelfs moedertaalsprekers elke dag nieuwe woorden leren – hoogopgeleide moedertaalsprekers kennen aan het einde van hun leven meer dan 50.000 woorden.
Inburgeringsexamen B1 – 4400 woorden, hoe onthoud ik die?
De hoofdregel voor het onthouden van woorden is eenvoudig: gebruik ze! Use it or lose it is een basisregel bij het leren van een tweede taal: als je je nieuwe woorden niet gebruikt, vergeet je ze.
De tweede wetmatigheid is last in, first out. Het betekent dat de taal die je het laatst hebt geleerd snel zal verdwijnen – als je hem niet gebruikt.
Uit taalonderzoek blijkt dat onze hersenen activiteit nodig hebben: we moeten een nieuw woord zeven keer gebruiken voordat het wordt opgeslagen. Maar de taalmagazijnen in ons brein hebben onderhoud nodig: we moeten de woorden herhalen of, nog beter, hergebruiken. Hoe meer we de taal gebruiken, hoe beter deze in onze hersenen wordt vastgehouden: ons langetermijngeheugen is sterker dan ons kortetermijngeheugen.
Lees er meer over in Woorden onthouden, de zeven stappen
Het B1-examen vereist een juiste woordvolgorde – hoe krijg ik die?
De Nederlandse woordvolgorde is totaal anders dan het Engels en vele andere talen. Sprekers van Romaanse talen, zoals Spaans, moeten vechten voor een correcte Nederlandse woordvolgorde. Voor Turken, Chinezen, en Vietnamezen – om maar een paar nationaliteiten van mijn studenten te noemen – is woordvolgorde een voortdurend punt van aandacht.
Gelukkig is de Nederlandse woordvolgorde een fluitje van een cent voor Duitsers, Denen, Zweden en Noren – aangezien deze talen, net zoals het Nederlands tot de Germaanse taalfamilie behoren.
Een goede woordvolgorde verwerf je door veel te luisteren en te lezen. Maar, dat proces kan wel een paar jaar duren. Feit is bovendien dat sommige taalleerders nooit correct leren spreken zonder basisgrammatica en de hulp van een goede docent. Je kunt de eerste regels leren in Basiswoordvolgorde Nederlands en daarna moet een docent veel met je oefenen. Bovendien moet die docent je corrigeren, tot het punt is bereikt waarop je jezelf kan corrigeren.
Wil je elke maand iets nieuws leren? Bij elke nieuwsbrief van Suitcase talen (10 per jaar) hoort een nieuwe blog. Schrijf je nu in voor deze brief door naar beneden te scrollen in Suitcase talen cursussen.
Conclusie
• Om te slagen voor het Inburgeringsexamen B1 moet je een woordenschat hebben van 4400 woorden en bovendien complexe zinnen gebruiken met de juiste woordvolgorde.
• Hoewel het niveau A2 van het Inburgeringsexamen met zelfstudie en de hulp van vrijwilligers bereikt kon worden, vereist het behalen van het B1-niveau dubbele inspanning en professionele hulp, vooral op het gebied van schrijven en spreken. Als je moedertaal een andere dan Duits is, zal het je een paar jaar kosten om de juiste woordvolgorde te verwerven. In het programma van Suitcase talen vind je twee modules grammatica en woordvolgorde.
• De Delftse methode richt zich op woordenschat. In elke les leer je 50 nieuwe woorden, in bruikbare en communicatieve zinnen. Je bereidt je lessen voor met de e-learning en bij Suitcase talen oefen je in twee korte maar intensieve online conversatielessen per week.
Studenten van Suitcase talen zijn hoogopgeleide expats die fulltime werken of voor kinderen zorgen. De online lessen zijn in de avonduren. Lees meer in Suitcase talen cursussen.